(SeaPRwire) –   Pasport Produk Digital akan meningkatkan ketelusan rantaian bekalan, mengesahkan kualiti bateri serta meningkatkan sumber bahan bulat dan pembuatan yang bertanggungjawab

LONDON, 6 Februari 2024 — Dalam permintaan yang semakin meningkat untuk pilihan yang lestari, perniagaan dan pengguna menghadapi cabaran untuk membuat keputusan yang tepat berikutan jurang data dalam rantaian bekalan. Pasport Produk Digital (DPP), yang dipelopori oleh Kesatuan Eropah, bertujuan untuk memudahkan tugas ini. Dalam tahun 2026 hingga 2027, DPP akan mula-mula dilaksanakan dalam kumpulan produk yang mempunyai kesan alam sekitar terbesar, bateri & kenderaan. Menurut syarikat risikan teknologi global ABI Research, dalam tahun 2027, lebih daripada 5 juta BEV akan dijual dengan Pasport Bateri Digital di Eropah Barat, di mana pengeluar global akan mula mencipta Penilaian Kitaran Hayat Bateri (LCA) menjelang tahun 2025. LCA memberikan maklumat penting yang diperlukan untuk menjana Pasport Bateri.

“Pasport Produk Digital akan menjadi transformasi untuk mempromosikan kebolehkesanan, bahan dan kecekapan tenaga sowie model perniagaan berdasarkan baik pulih,” kata Rithika Thomas, Analis Industri Teknologi Lestari di ABI Research. Pasport Bateri Digital merupakan kembar digital bagi bateri, yang menyimpan maklumat tentang bateri dengan kod QR, nombor bersiri dan menyokong dokumen pengesahan yang unik untuk menunjukkan aliran bulat sumber daripada pengekstrakan mineral mentah hingga pengeluaran bahan, pembuatan, pengoperasian dan kitar semula. Pasport bateri bertujuan untuk menjadi satu pengesahan sehenti global untuk kualiti bateri dan pengilangan yang bertanggungjawab.

DPP yang berjaya bergantung pada pengurusan data strategik merentas pemain ekosistem. Pengilang mesti melabur dalam alatan yang kukuh untuk data rantaian bekalan dan pendedahan untuk membuka potensi penuh DPP. Inisiatif seperti Perikatan Bateri Global, dengan rakan kongsi seperti dan , berserta dengan , , , , dan , memperlihatkan Pasport Bateri untuk meningkatkan ketelusan dalam rantaian nilai bateri, membentuk semula industri bateri EV untuk masa depan yang bulat dan lestari. Seiring teknologi maju, ekosistem sekunder, seperti pasaran kitar semula dan bateri kitaran kedua, akan maju, memberikan kelebihan pelepasan karbon yang besar dalam aplikasi seperti simpanan pegun untuk sistem fotovolta, bekalan kuasa kecemasan atau penimbal kuasa untuk pengecasan pantas.

DPP merupakan teknologi yang muncul dalam rangka kerja ekonomi bulat. Pelbagai pengumpulan data dan aplikasi dalam barangan pengguna, pembinaan, pakaian dan sektor makanan melalui penyelesaian seperti yang daripada , , , , , dan mengembangkan peluang perniagaan jangka panjang. Menggunakan DPP untuk penglibatan pelanggan dan menunjukkan komitmen kemampanan sebelum peraturan khusus produk adalah penting.

Maklumat produk yang terperinci mengkomunikasikan dedikasi sesebuah syarikat terhadap kemampanan, kualiti, peraturan dan ketelusan. “DPP memudahkan pengumpulan data, kolaborasi dan pembuatan keputusan yang tepat, mengoptimumkan pengeluaran dan mengenal pasti peluang penjimatan kos dan bulat. Diiktiraf sebagai alat yang berkuasa untuk ketelusan, pasport produk digital mengumpulkan maklumat kitaran hayat pada platform yang sama. Syarikat yang proaktif memperoleh pelaburan, pemerolehan pelanggan, pengaruh kawal selia, penambahbaikan ketelusan dan faedah pematuhan operasi melalui pelaporan kemampanan dan ketelusan data,” Rithika membuat kesimpulan.

Penemuan ini daripada ABI Research’s . Laporan ini merupakan sebahagian daripada   perkhidmatan penyelidikan syarikat, yang merangkumi penyelidikan, data dan ABI Insights. Berdasarkan temu bual utama yang luas,  laporan membentangkan analisis mendalam tentang trend dan faktor pasaran utama untuk aplikasi khusus, yang boleh memberi fokus pada pasaran atau geografi individu.

Tentang ABI Research

ABI Research ialah sebuah syarikat pencerdasan teknologi yang unik berada di persilangan penyedia penyelesaian teknologi dan syarikat pasaran akhir. Kami berperanan sebagai jambatan yang menghubungkan dua segmen ini dengan lancar dengan memberikan penyelidikan eksklusif dan panduan pakar untuk memacu pelaksanaan teknologi yang berjaya dan menyampaikan strategi yang terbukti dapat menarik dan mengekalkan pelanggan.

ABI Research是一家全球性的技术情报公司,拥有得天独厚的优势,充当终端市场公司和技术解决方案提供商之间的桥梁,通过提供独家研究和专业性指导,推动成功的技术实施和提供经证明可吸引和留住客户的战略,无缝连接这两大主体。

Untuk maklumat lanjut tentang perkhidmatan ABI Research, hubungi kami di +1.516.624.2500 di Amerika, +44.203.326.0140 di Eropah, +65.6592.0290 di Asia Pasifik, atau kunjungi.

Maklumat Hubungan:

Global
Deborah Petrara
Tel: +1.516.624.2558
 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.